Ägg till superfrukost

Alla ägg, oavsett storlek, innehåller alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler, bortsett från C–vitamin. Ägg innehåller dessutom massor med proteiner av hög kvalitet. Om du dricker ett glas apelsinjuice och äter ett ägg på morgonen får du i dig lite av alla de vitaminer som kroppen behöver.


Äggets vitaminer

A-vitamin
A-vitaminet hjälper till med att underhålla kroppen och bidrar bl.a. till ett starkt skelett, friskt blod och bättre syn. A-vitamin finns även i lax, mjölk, melon, morötter och tomater. 

B-vitamin 
Det finns 17 olika typer av B-vitaminer som tillsammans bl.a. skyddar nervsystemet, huden, håret, levern, musklerna och kretsloppets funktioner. B-vitamin behövs för matsmältningen och aptiten samt skyddar mot nedstämdhet, depression och ångest. B‑vitamin finns också i sill, kyckling, müsli, bananer, broccoli och rödbetor. 

D-vitamin 
Solens underbara strålar förser oss med D–vitamin, men om det är vinter eller om man sitter mycket inne, är det viktigt att man också får i sig D–vitamin genom kosten. D–vitamin finns även i margarin, ost, fisk och mjölk. 

E-vitamin
E–vitamin är en kraftig antioxidant som är nödvändig för ett bra kretslopp, vävnadsbildning och sårläkning. E–vitamin finns också i avokado, nötter, oliv-, raps- och solrosolja samt i fullkornsbröd och spenat.

K–vitamin 
K–vitaminets viktigaste uppgift är att få blodet att koagulera och främja skelettväxt. K‑vitamin finns också i broccoli, blomkål, brysselkål, spenat, ärtor och rödkål. 

Folsyra 
Folsyra behövs bl.a. för celldelningen, proteinbildning och de röda blodkropparna. Vitaminet är särskilt viktigt för gravida och ammande. Folsyra finns också i baljväxter, gröna grönsaker och lever.

Pantotensyra 
Pantotensyra eller vitamin B5 bidrar framförallt till ombildningen av mat till energi. Men den är även viktig för nervsystemet och produktionen av hormoner. Pantotensyra finns också i kött, fullkornsprodukter, broccoli och bönor.

Äggets mineraler

Selen
Selen behövs bland annat för immunförsvaret. Fisk innehåller mycket selen, men ägg innehåller nästan lika mycket. Andra goda källor är inälvsmat, fågel och nötter.

Järn
Kroppen behöver järn för att kunna bilda hemoglobinet, det ämne som transporterar syre i blodet till kroppens alla vävnader. Järn finns mest i kött och blodmat, men ägg innehåller också rikligt med järn, andra goda källor är: spenat, fullkornsprodukter, bananer och persikor.

Jod
Jod behövs för ämnesomsättningen och stimulerar kroppens växt och utveckling. Ägg innehåller riktlig med jod, andra goda källor är mjölkprodukter, skaldjur och fisk.

Fosfor
Fosfor är bra för skelett och tänder, syrabalansen och energiproduktion. Ägg innehåller riktligt med jod, andra goda källor är: mjölkprodukter, kött, fågel och bröd. 

 

Äggets andra näringsämnen

Kolin 
Kolin är ett ämne som har mycket gemensamt med B-vitaminerna. Kolin har vid försök på gravida möss haft positiv effekt på utvecklingen av delar i hjärnan som har betydelse för minnet. Kolin finns också i olika typer av kött och nötter.

Lutein 
Lutein är ett näringsämne som ingår i familjen karotenoider. Karotenoider är ett förstadium av A-vitamin. Lutein kan reducera risken för åldersbetingade ögonsjukdomar som t.ex. makulär degeneration (AMD) och grå starr. Biotillgängligheten för lutein från ägg är tre gånger högre än exempelvis från spenat.

Omega 3- och 6-fettsyror 
Ägg innehåller omega 3- och 6-fettsyror. Dessa två fettsyror har betydelse för optimal fettomsättning i blodet och verkar förebyggande på åderförkalkning i motsats till mättade fettsyror, som ökar risker för blodproppar och åderförkalkning. 

Protein 
Ägg innehåller samtliga nio essentiella aminosyror och nio av elva icke-essentiella. Animaliskt protein, som är det man hittar i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter, har generellt högre kvalitet än vegetabiliskt protein, som man hittar i pasta, bröd, bönor o.s.v. Ett stort ägg innehåller totalt. 6,29 g protein av hög kvalitet och ca 12,6 % av det dagliga rekommenderade proteinintaget. 

Proteinets funktion 
Protein är livsnödvändigt för att bygga upp och underhålla kroppens alla celler och organ. Protein ingår bland annat i musklerna, men även i hormoner och enzymer. Protein hjälper också kroppen att bekämta infektioner och ett eventuellt överskott av protein omvandlas av kroppen till energi. 

 

Salmonellakontroll

Kontroll- och övervakning av Salmonella

Alla höns och ägg i Sverige är underställda jordbruksverkets salmonellaregler för ägg som säljs kommersiellt, vilket innebär regelbunden provtagning i alla hönsbesättningar. Från 2008 är reglerna reviderade och nu måste det tas prov i varje hönsbesättning för analys var 15:e vecka. Syftet med handlingsplanen har varit att kunna göra en målinriktad insats i alla produktionsled genom att:

  1. Reducera salmonella till ett absolut minimum i alla led av avelspyramiden så att salmonella inte sprids vidare från generation till generation.
  2. Värmebehandla allt foder så att eventuella salmonellabakterier dödas.
  3. Fokusera på hygien i samband med produktionen, bl.a. genom rengöring och desinficering mellan varje djuruppsättning i stallarna och att personalen byter kläder, tvättar händer m.m. för att på så sätt undvika smitta utifrån.