Klenäter


  • Hedegaard Julebakke 612Px
Författare: LANTÄGG

Betyg:  ( omdömen)

Kommentarer: 0

  Skriv ut receptet

Du kommer att behöva

50 g smör
125 g socker
2 ägg
250 g mjöl
¼ tsk hjorthornssalt
½ tsk kardemumma
1 spsk grädde
rivet skal från 1 citron
1 tsk citronsaft

Glasyr:
200 g florsocker
1 pastöriserad äggvita
3 msk citronsaft

matolja till fritering

50 st


Så här gör du:

Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda hälften av mjölet samt hjorthornsalt och kardemumma. Tillsätt grädde, citronskal och saft. Rör ned resten av mjölet och knåda degen ordentligt. Låt degen vila i kylskåpet ett par timmar.  

Rulla ut degen (ca. 3-4 mm tjock). Skär ut degen i 3 cm bred strimlo med en klenätsporre. Skärdärefter strimlorna i sneda klenäter. Gör ett snitt i mitten av varje klenät och vrid den ena änden genom hålet.

Värm upp matoljan. Testa värmen genom att läggai en lien bit deg. När matoljan bubblar upp omkring degbiten är den klar. Koka 4-6 klenöter åt gången, tills de är gyllenbruna, och låt dem droppa av på en bit hushållsrulle. Klenäter kan också bakas i ugnen. Skär ut dem i rutor och sätt dem på bakplåtspapper på bakplåt. När de har svalnat kan de dekoreras med glasyr.  

Gräddningstid: Ca. 10 min. 200° C.
Frityrtid: Tills de är gyllene.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Skriv kommentar

  • Det finns inga kommentarer för detta recept.

Kommentera recpetet Klenäter


Namn *


*

Please verify the reCaptcha field

This field is required