Hembakade croissanter

(12 st)


  • Hjemmelavet Croissianter
Författare: Svenska Lantägg

Betyg:  ( omdömen)

Svårighetsgrad:

  Skriv ut receptet

Du kommer att behöva

3 dl ljummen mjölk

20 g jäst

3 msk socker

1 nypa salt

550 g mjöl + lite till utbakning

300 g kallt smör + lite till utbakning

3 msk mjöl

Så här gör du:

Blanda mjölk, jäst, socker och salt. Tillsätt mjöl tills det blir en fast deg ochlåt den vila i 20 minuter i kylskåp. Kavla ut till en rektangel som är 40 x 20 cm. Blanda kallt smör med  tre matskedar mjöl med hjälp av en handmixer. Smöret får inte vara mjukt. Placera sedan smöret jämnt på den mittersta tredjedelen av rektangeln. Och vika de andra tredjedelarna över, så att den bildar ett paket. Undvik att luftbubblor bildas, om det skulle uppstå ändå kan du punktera dem med en stoppnål, täpp sedan försiktigt till hålen. Lägg degen i kylen i 30 minuter och upprepa samma sak tre gånger: dvs. rulla ut degen, vika ihop till ett paket och sedan lägga degen i kylen i 30 minuter. 

Kavla slutligen ut degen till en 60cm x 40 cm rektangel och skär i trianglar. Dessa ska sedan vila ytterligare 30 minuter i kylskåp. 

Rulla sedan samma trianglarna till croissanter och borsta med uppvispat ägg. Baka i 15 minuter vid 220. C.

Croissanter är gjorda av smördeg. Det är faktiskt ganska så enkelt, även om hela proceduren är lite tidskrävande. Hela hemligheten med smördegen är att smöret kokar mellan de många lagren av mjöl, så att den stiger och stiger och croissanten blir spröd. Det är därför det är så viktigt att inga luftbubblor eller hål bildas när degen rullas ut.