Fish Cakes

Nordic style


  • SPROEDE FISH CAKES
Författare: Svenska Lantägg

Portioner: 4

Betyg:  ( omdömen)


  Skriv ut receptet

Du kommer att behöva

Fish cakes:

400 g torskfilé

100 g laxfilé

färsk tång, t.ex. wakame, ca. 20 % av fiskens mängd

1 schalottenlök

2 ägg

1 tsk wasabi

½ färsk chili, finhackad

1 röd paprika

1 tsk chilisalt

1 tsk currypulver

50 g sesamfrön

50 g polenta

 

Ramslöksmajonnäs:

1 dl pastöriserad äggula

1 citron, saft av

2-3 dl rapsolja

1 tsk Brännäslesalt

peppar

ett stort knippe ramslök 

 

Ramslökspesto:

2 knippen med ramslök

1 klyfta vitlök

1/2 ingefära 

2 msk tang

2 msk mandlar

1 msk salt

3 dl rapsolja

Så här gör du:

Fish cakes:

Sätt ugnen på 160 °C. Skär fisken i tärningar, 2 x 2 cm. Lägg tärningarna i en stor mixer eller foodprocessor och blanda tills färsen blir fast. Tilsätt tång, finthackad lök och ägg. Häll färsen i en skål, och tillsätt wasabi, finchackad chili och finskuren paprika. Smaka av med chilisalt och currypulver. Forma färsen som tjocka kakor och stek dem på bägge sidor i två minuter. Lägg sesamfrön och polenta i en djup tallrik. Vänd kakorna försiktigt i blandnningen och baka sedan i ugnen i fyra minuter vid 160 °C.

Ramslöksmajonnäs:

Vispa kraftigt ihop äggulor och citronsaft. Luta skålen lite och vispa medan rapsoljan tillsätts. Använd eventuellt en mixer och fortsätt vispa tills konsistensen är tjock. Smaka av med örtsalt, peppar och tvättad, snittad ramslök. 

OBS! Om du använder en mixer går det snabbt och blandningen blir grön, vackert grön. In du vispar ihop det i en skål blir majonnäsen gul med gröna strimlor i, fast den är också ganska så vacker.  

Ramslökspesto:

Tvätta ramslöken noga (de plockas ju i skogen, och de kan ju därför vara smutsliga!).Hacka vitlök och ingefära fint. Lägg alla ingredienserna, förutom oljan, i en bra mixer, och mixa alltsammans i tio minuter. Tillsätt oljan i en tunn stråle - och vips så har du världens bästa pesto. 

Servera med majonnäs, pesto och finskuren röd chili.