Äggkaka


  • HEDEGAARD AGGEKAGE 2Web
Författare: Claus Holm

Portioner: 4

Betyg:  ( omdömen)


  Skriv ut receptet

Du kommer att behöva

8 ekologiska ägg

salt och vit peppar

1 1/2 dl mjölk

10 g smör

1 purjolök

4 skivor rågbröd

evt. 1/2 tsk bakpulver

10-12 kokt potatis

4-5 danska tomater

1 litet knippe purjolök

4 skivor grovt bröd eller fullkornsbröd

senap

grön sallad

Så här gör du:

Knäck äggen i en skål och tillsätt salt, peppar och mjölk. Vispa i en minut. Skär ett jack längs med hel purjolök så att alla bladen öppnas. Rensa purjolöken i ett vattenbad så att du får bort all eventuell smuts och jord. Skär purjoöken i ringar tillsätt äggsmeten. Sätt pannan på hög värme och smält en klick smör i pannan. Sänk värmen lite och låt skummet från smörer lägga sig - det tar ca. 2 minuter. Skär rågbröd i trekanter och stek i pannan i ca. 1 minut på bägge sidor. Häll äggsmeten i pannan över brödet och låt stå ca. 1 minut så att botten stelnar. Ta en gaffel och lyft lite i kanten så att det kan komma in en massa smet in under. Ställ in pannan i ugnen i ca. 15-20 minutter vid 180 ℃, eller tills den har blivit lite högre. Tillsätt gärna 1/2 tsk bakpulver så blir den lite högre och snyggare. Skär kokt potatis i snygga tärningar och bryn dem lite i en panna för smakens skull. Skölj tomaterna och skär dem i skivor. Lägg potatis och tomater på äggkakan när du tar ut den från ugnen. Skölj och snitta purjolöken. Strö purjolöken på äggakakan och servera med lite bröd.En liten skål med senap och lite grön sallad passar fint till den här äggkakan.