Åkersdals Jordbruks AB

Ett familjeföretag

Bakom namnet Åkersdahls Jordbruks AB döljer sig Fredrik och Petra Hammargren. De bedriver ggproduktion av både höns i inredd bur och frigående höns inomhus på en gård som ligger på en ca 1 mil öster om Malmö, mitt i det vackra kuperade skånska jordbrukslandskapet. 

Uppväxt i ett hönshus

Fredrik har vuxit upp på gården och har i princip plockat ägg sedan han kunde gå. När han tog över efter sin far fanns det två lite mindre stall med 13 000 höns i inredda burar. När han bestämde sig för att utvidga 2008 byggde han ett modernt stall med etagevåningssystem för 20 000 frigående höns. 

Fredrik arbetar heltid med äggproduktionen och med spannmålsodling. Han har en anställd och får även hjälp av sin fru Petra och sönerna Emil 19 och Anton 21 när det är lite mer att göra, även om alla tre har andra sysselsättningar vid sidan av.

Gården som familjen bor på köptes av Fredriks farfar 1966 till hans pappa. Hans far började med höns redan 1967 då han köpte 500 höns till ett litet burstall. 1988 byggdes burstall nummer två. 

Eget foder

Familjen odlar spannmål på 260 hektar, fördelat på sex omkringliggande gårdar. Tre av gårdarna ägs av familjen, tre av gårdarna är arrenderade. De odlar raps, betor, vete, korn och råg. De blandar eget foder på gården med inköpt koncentrat och egenodlat vete. Cirka 600 ton vete per år går till gårdens egenblandade hönsfoder. 

Så om dina ägg kommer från Åkersdahls Jordbruks AB vet du att hönornas foder innehåller gårdens egenodlade vete. Eget spannmål i fodret sparar in på många transporter och är bra för miljön.