Bodebjers Ekoägg

Bodebjers Ekoägg

Verksamheten Bodebjers Ekoägg drivs på en gård som heter Bodebjer. Den ligger på den skånska slätten i närheten av Trelleborg  i en liten by som heter Västra Tommarp. Här finns 3 400 höns som bor i två hus med envåningssystem. 

Nytt företag

Eva och Jan-Erik Lidén tog över verksamheten i januari 2015. Det är en relativt liten verksamhet just nu och de föredrar att ta det lite lugnt i början medan de ser hur det utvecklar sig. De jobbar fortfarande med sin första omgång höns som ska vara kvar till i början av juni. Men nya höns är beställda till i juli så de fortsätter i alla fall en omgång till.

Hönornas rasthage

Gården ligger på en slätt och hönornas rastgård är därför ganska så plan – den består av hagar med gräs och några enstaka träd. Om rastgårdarna är naturligt öppna är det viktigt att producenterna ställer ut någonting annars trivs inte hönorna så bra ute. Jan-Erik har därför ställt ute lite regnskydd av trä så att det finns något att gömma sig under om det dyker upp en rovfågel, om solen är stark eller om det början regna. Hönorna klättrar inte upp i träden, men de tycker att det är roligt att vara ute. Jan-Erik berättar att det ibland är svårt att få hönorna att komma tillbaka in på kvällarna.