Årstiderna på en ekogård


Vår
Våren är rena rama eldoradot för de ekologiska hönorna. De kan välja och vraka mellan olika växter som de kan gå runt och picka i sig – en bra och avstressande sysselsättning för hönorna. De äter alla gröna lågväxande växter och äggproducenterna kompletterar med grovfoder (gröna spannmål eller majsensilage, gräs och morötter).

Sommar
Hönor tycker inte så mycket om skarp sol, så när solen står som högst om sommaren, letar hönorna efter skugga från buskar och träd. Här ligger de och sover eller ströbadar och väntar på att dagen ska svalna, så att de antingen kan gå på jakt efter insekter, maskar, fallfrukt och gröna växter. Om sommaren är det full fart i hönsgårdarna, i synnerhet i gryningstimmarna och skymningstimmarna.

Höst
Hönorna tycker mycket om att vistas utomhus under hösten. Så länge som träden är fulla av löv, gräset är grönt, och det finns maskar i jorden går hönorna omkring och pickar och letar efter mat. Äggbonden lägger gärna ett lager med halm eller musselskal på jorden för att skydda jorden och hönornas foder mot solens strålar. Hönornas kost kompletteras av grovfoder. 

Vinter
På vintern täcker äggbonden jorden med skal eller halm för att dränera den så mycket som möjligt, så att den inte ska bli överbelastad.  Hönorna går utomhus, när vädret tillåter det. Inne i stallet finns det elektriskt ljus så att hönorna ska få så mycket ljus som behövs för att de ska fortsätta att lägga ägg.  Eftersom det är ont om färska grödor i hönsgården den här tiden på året, kompletteras det dagliga fodret med grovfoder, t.ex. majsensilage eller havre.  

Den ekologiska äggulan


När hönorna går utomhus och äter massor av gräs, grönt och fallfrukt, får de ekologiska äggulorna en naturligt stark gul färg. Under vinterhalvåret, när den naturliga vegetationen är mindre, kan det emellertid bli så att ekologiska äggulor blir lite blekare. 

I den konventionella äggproduktionen är det tillåtet att tillsätta naturliga färgämnen, t.ex. tagetes eller paprikapulver som ger en starkare gul färg.  Det får man emellertid inte i den ekologiska produktionen. Man försöker istället hitta ekologiska råvaror, som ger en bra färg på gulan. Mängderna är dessvärre ibland begränsade (bla. på grund av att leveranserna från utlandet varierar).

Så om vintern är de ekologiska äggulorna av och till lite "bleka om näbben". Men de är fortfarande lika färska, hälsosamma och goda som gula sommaräggulor.

HEDEGAARD BLOMME FORSKEL

Mat och klimat


Matens inverkan på klimatet
Enligt Naturvårdsverkets beräkningar står den mat vi köper, äter och slänger för omkring 25 % av medelsvenskens klimatpåverkan. Du har makt att påverka ganska mycket genom att ändra dina konsumtionsmönster och göra mer klimatmedvetna val i butiken.

Ett exempel på ett sådant klimatmedvetet val är att välja ägg som har en mycket lägre klimatbelastning än andra proteinrika livsmedel. Det är bara vissa fisksorter som har en lägre klimatbelastning.

Här nedanför hittar du en översikt över olika matvarors klimatavtryck, dvs. en uppskattning av klimatbelastningen, från "vagga till grav". Siffrorna i översikten inkluderar själva produktionen, belastningen från foder, konstgödsel, transport, förarbete, emballage osv. 

Här nedan* kan du se att äggets Co2-belastning, i jämförelse med andra proteinrika livsmedel, inte är särskilt hög.

Livsmedel 

kg CO2e/kg produkt

Nötkött 

26

Lamm

21

Fläsk

6

Fågel

3

Fisk

3

Ägg

1,5

Ost

8

Quorn

4

*Källa: SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala 2012

Ägg är ett miljövänligt livsmedel på många andra sätt också. Tillagningstiden är kort och ägg är perfekt när du vill piffa upp matrester och undvika onödigt matspill.

Återanvänd pastan från igår genom att blanda den med ägg och stek upp små läckra kakor som kan ätas till grönsaker eller kött. Stek upp överblivet ris med ägg och grönsaker och vips har du trendigt äggstekt ris.